Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen entinen pääjohtaja Pekka Puska muistuttaa, että vallalla olevista käsityksistä huolimatta suomalaiset ovat mieleltään terveempiä kuin koskaan. Hän kirjoittaa tänään julkaistavassa Raha tai henki -kirjassaan, että esimerkiksi masennus ja skitsofrenia ovat tutkimusten mukaan vähentyneet.
Puskan mielestä yleistä käsitystä asiasta vääristävät muun muassa media ja yksittäisistä tapauksista tehdyt yleistykset. Myös maailma on muuttunut.
– Yhteiskunta on tullut monimutkaisemmaksi ja haavoittuvammaksi, ja yhä pienempien ongelmien kanssa on vaikeampi pärjätä työelämässä. Ja myöskin se, mikä on hyvä, että yhä pienempiin ongelmiin haetaan apua, hän pohtii.
"Olennaista on oppia hallitsemaan stressiä"
Puska kyseenalaistaa myös väitteet siitä, että stressi olisi syypää ihmisten erilaisiin terveysongelmiin. Hän huomauttaa, että tutkimusten mukaan stressi ei ole lisääntynyt eivätkä suomalaiset ole erityisen stressaantuneita. Puska kertoo, että erilaisten terveysongelmien laittaminen stressin piikkiin on kansainvälinen ilmiö, johon hän on törmännyt esimerkiksi Venäjällä.
– Tottakai elämän stressi ja haasteet vaikuttavat. Mutta sittenkin aika suuressa määrin ne vaikuttavat juuri elintapojen kautta: tupakoinnin, alkoholin ja ravintotottumusten kautta. Jos nyt ottaa tämän Venäjän esimerkin, niin kyllä se se on alkoholi ja tupakka, jotka siellä ihmisiä tappavat, Puska huomauttaa.
Hänen mielestään stressin syyttämisen sijaan olisi olennaista löytää keinoja stressin hallintaan. Hän huomauttaa, että ihmiset suhtautuvatkin stressiin eri tavoin: toisille se on kiehtova haaste, toisille todellinen ongelma.
– Elintapa-asioilla on merkitystä. Ja ehkä liikunta, joka on joka suhteessa meidän kansanterveytemme keskeisiä haasteita, on myöskin parhaita tapoja hallita stressiä ja vähentää masennusta. Mutta kyllä jossakin määrin pystyy myöskin opettelemaan suhtautumista stressiin. On rentoutumiskeinoja, sitten eri ihmisillä on omat keinonsa, olkoon saunaa tai musiikkia tai kulttuuria, Puska pohtii.
Hän korostaa, että työnantajilla on asiassa keskeinen rooli.
– Se, että mitenkä työpaikoilla järjestetään asiat niin, että työntekijät pystyvät enemmän itse vaikuttamaan siihen, miten työtä tehdään. Miten työ järjestellään. Puhutaan yhdessä. Ja myöskin tietysti työn ja vapaa-ajan ja perhe-elämän järjestelyt. Ne ovat kyllä varmaan ihan avainasemassa, Puska toteaa.
"Raha ei saa voittaa ihmisten terveyttä"
Puskan viesti on, että suomalaisten terveys ja hyvinvointi vaativat kahta asiaa: jokaisen omaa vastuuta ja yhteiskunnan kehittämistä terveellisiä valintoja suosivaksi. Hän muistuttaa, ettei taloudellinen kasvu suoraan lisää ihmisten hyvinvointia.
– Meillä on kova paine, taloudelliset seikat painavat päälle. Sen vuoksi kirjankin nimi on "Raha tai henki". Ne voidaan kyllä sovittaa yhteen, mutta pitää katsoa, että raha ei voita ihmisten terveyttä, Puska painottaa.
Hänen mielestään ihmisiä pitäisi ohjata terveellisiin valintoihin esimerkiksi ravinto-, liikunta-, tupakka- tai alkoholipolitiikalla.
– Ketään ei holhota. Mutta koitetaan kehittää siihen suuntaan, että nämä terveet vaihtoehdot olisivat hyviä, Puska summaa.