Tampere hakee uutta suuntaa huumekuntoutukseen. Päätavoitteena on vähentää laitoskuntoutusta. Tilalle halutaan yksilöllisesti suunniteltua avohoitoa.
Osaltaan huumekuntoutusta myllersi viime kevään kilpailutus, jossa Tampereen käyttämien laitoskuntoutuspaikkojen lista meni uusiksi. Kilpailutuksen ykkönen oli sosiaali- ja terveydenhuollon palveluyrityksen Medividan omistama Marjalinna Punkalaitumella.
Kilpailussa pärjäsivät myös eri puolilla maata sijaitsevat A-klinikkasäätiön kuntoutuspaikat, kuten kouvolalainen huumevieroitusyksikkö Piikkisiili.
Listalta putosi pois muun muassa nuorille tarkoitettu ylöjärveläinen Villa Hockey.
Muutoksen vauhti mietityttää ammattilaisia
Uudet tuulet hämmentävät muun muassa A-klinikkasäätiön työntekijöitä.
– Meillä esimerkiksi A-klinikkasäätiön alaisessa Tampereen kuntoutumiskeskuksessa ei ole tarkkaa tietoa, minne kaikkialle voi asiakkaita jatkolähettää kuntoutumaan, sanoo Nuorisoaseman yksikköjohtaja ja pitkään Tampereen kuntoutumiskeskuksessa työskennellyt Marianne Mäkinen.
Uusien kuntoutuspaikkojen on määrä muun muassa täyttää aukko, jonka Mainiemen kuntoutumiskeskuksen lakkauttaminen synnyttää. Tampere on käyttänyt Hämeenlinnan Lammilla sijaitsevaa Mainiemeä pääasiallisena päihdekuntoutuspaikkana.
Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä on päättänyt, että Mainiemi suljetaan lokakuun lopussa.
Paukut avohuollon palveluihin
Tampere ei välttämättä osta kuntoutusta kaikista kilpailutuksen selvittäneistä paikoista. Ensisijaisesti kaupunki panee paukkunsa avohoitoon.
Ajatus on, että perinteinen, kaukana muusta asutuksesta tapahtuva laitoshoito ei sovi nykyaikaan. Myös huumeiden käyttäjiä halutaan auttaa erilaisin avopalveluin heidän omassa elinympäristössään.
A-klinikkasäätiön Nuorisoaseman yksikköjohtajaa Marianne Mäkistä laitoshoidon karsinta arveluttaa.
– Kun se ei kaikilla mene niin helposti, eikä se kaikille ole ratkaisu ainakaan heti vieroituksen jälkeen. Toiset tarvitsevat kuntouttavan jakson, esimerkiksi kuukauden jakson tai jopa pidemmän siihen väliin. Se suo irtioton ainekuviomaailmasta, Mäkinen sanoo.
Päihdehuollon avohoito ei ole vielä kehittynyt niin pitkälle kuin Tampereen kaupungilla toivotaan. Uusia avauksia ovat muun muassa kotona tapahtuva katkaisuhoito ja kuntouttava työtoiminta, mutta viisasten kiveä vielä etsitään.