Käy käsiksi, uskalla auttaa on Sydänliiton viesti Euroopan elvytyspäivänä. Vaikka elvytysopit eivät olisikaan tuoreessa muistissa, kannattaa aina toimia, kun näkee maahan lyhistyneen ihmisen.
– Ensimmäisenä on hyvä, että tekee jotakin. Se on jo suurin asia, että ei vaan kävellä ohi, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän vastaava ensihoitaja Heikki Juntunen sanoo.
Jos potilas ei ravisteluista huolimatta herää, tulee apua soittaa välittömästi.
– Rohkeasti vaan katsomaan, onko henkilö tajuissaan. Jos henkilö ei herää, pitää soittaa heti 112. Hätäkeskuksesta saa lisäohjeita, Juntunen jatkaa.
Juntusen mukaan suomalaiset uskaltavat mennä herättelemään maassa makaavan ihmisen.
– Minusta tuntuu, että elvytystä osataan antaa. Monet käyvät työpaikoilla elvytyskoulutuksia, joten tietoisuutta sitä kautta on. Ainakin avun soitto onnistuu suomalaisilta, eivätkä ihmiset jätä huomaamatta avun tarvitsijaa, Juntunen kertoo.
Ensihoitajan kokemuksen mukaan monen ihmisen henki on saatu säästettyä ulkopuolisen hengenpelastajan elvytyksen johdosta.
30 painallusta, kaksi puhallusta
Kansalaisen valppaus elvytystilanteessa antaa Heikki Juntusen mukaan lisää peliaikaa siihen, että ambulanssi ja ammattiauttajat saadaan paikalle.
– Aivot saavat happea sinä aikana kun ensiauttaja kierrättää verta mekaanisesti ulkopuolisella sydämen painelulla. Veri kiertää ja vie happea aivoihin, näin ollen siinä on paremmat todennäköisyydet, että potilas selviää.
Nykyisen paineluelvytyksen virallinen ohje on 30 painallusta ja kaksi puhallusta, 100 kertaa minuutissa. Sydänliiton mukaan painelurytmiin pääsee diskohitti Stayin' Alive -kappaleen tahdissa.
– Nykyään hätäkeskus antaa pelkästään paineluelvytysohjeen, jos sitä puhaltamista arastelee. Pääasia, että käy edes jotain tekemässä.
Paineluelvytys on suurimmassa roolissa nykyisten elvytysohjeiden mukaan.
– Sillä saadaan potilaan selviytymisen kannalta suurin hyöty, Juntunen sanoo.