Sairaanhoitopiirien tiukentunut taloustilanne heijastuu jossain määrin vammautuneiden henkilöiden kuntoutukseen. Helsingin Käpylässä toimivan Validia-kuntoutuskeskuksen johtaja Pekka Rantanen arvioi, että byrokratia on lisääntynyt ja kuntoutuksesta on tullut katkonaisempaa kuin aikaisemmin.
– Aiemmin kuntoutujalle myönnettiin suoraan parin–kolmen kuukauden maksusitoumus, mutta nykyisin maksusitoumuksia myönnetään usein kuukausi kerrallaan. Se vaikeuttaa kuntoutuksen suunnittelua ja lisää paperitöitä. Lisäksi asiakaspaikkojemme jakaminen on vaikeampaa, kun emme tiedä kuinka kauan potilas keskuksessamme on.
Rantanen ei kuitenkaan halua dramatisoida tilannetta. Vaikeasti vammautuneille tarjotaan kuntoutusta aiempien aikojen tapaan. Työtä tehdään kuntoutujien kanssa kuten aiemminkin, vaikka toimiston puolella papereiden pyörittely on lisääntynyt.
Rantanen kuitenkin tunnustaa olevansa huolissaan kuntoutuksen tarpeessa olevien ihmisten tulevaisuudesta.
– Yleensä kuntoutukseen kohdistettu raha leikataan ensimmäisenä pois. Siitä olen ihan aidosti huolissani. Hän muistuttaa, että kuntoutus on aina investointi, eikä menoerä.
– Pitkällä tähtäimellä aikaisessa vaiheessa aloitettu ja tarpeeksi pitkään jatkuva kuntoutus parantaa potilaan mahdollisuuksia palata askel kerrallaan esimerkiksi työelämään. Hyvin hoidettu kuntoutus vähentää myös sairaanhoitokustannuksia.
Rantanen toivoo, että uudet sote-alueet selkeyttävät vaikeasti vammaisen hoitoketjua ja parantavat kuntoutusta tarvitsevan asemaa.