Vuoden alusta voimaan tuleva päivystysasetus määrittelee ensimmäistä kertaa päivystyksellisen hoidon kriteerit: akuuttihoitoa tarvitsee potilas, jonka hoito ei voi odottaa seuraavaan päivään tai viikonlopun yli. Arvion hoidon tarpeesta tekee terveydenhuollon ammattilainen joko puhelimitse tai paikan päällä.
Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä toivotaan, että aiempaa selkeämpi asetus auttaisi vähentämään turhia käyntejä.
– Päivystykseen hakeutuvista potilaista meillä arviolta 10–20 prosenttia on sellaisia, jotka voitaisiin hyvin hoitaa omalla terveysasemalla virka-aikana, sanoo päivystyksen toimialueen johtaja Johanna Tuukkanen.
Päivystysasetus ei poista perusongelmaa
Tuukkanen arvioi, että uusi asetus antaa hoitohenkilökunnalle paremmat valmiudet arvioida potilaan hoidontarpeen kiireellisyyttä.
– Toki meillä on nytkin ollut mahdollisuus ohjata potilaita päiväaikaisten palveluiden pariin, jos katsotaan, että vaiva ei ole päivystyksellinen. Ennen sen suhteen on kuitenkin liikuttu ehkä hieman harmaalla alueella, siihen asetus antaa nyt uutta selkänojaa.
Päivystysasetus ei Tuukkasen mukaan kuitenkaan poista perusongelmaa – perusterveydenhuollon lääkäriaikaa saa esimerkiksi Keski-Suomessa odottaa pahimmillaan yli kuukauden.
– Osa potilaista ei lähde sitä kiirellisempääkään aikaa omalta asemaltaan edes kysymään. Se näkyy meillä arkisin kello 16 ja viikonloppuisin jo aamukahdeksalta alkavina ruuhkina, Tuukkanen sanoo.
– Yksin päivystysasetus ei poista päivystyksen ruuhkaisuutta, jos päiväajan palveluja ei ole saatavilla.
Potilas päätyy yhä useammin hoitajan pakeille
Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä on kuluvan vuoden aikana saatu hyviä kokemuksia ruuhka-ajan hoitajavastaanotoista. Yhteispäivystykseen tuleva potilas voidaan hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen ohjata suoraan hoitajan vastaanotolle.
Päivystyspoliklinikalla hoitajat tekevät muun muassa haavojen ompelua ja nilkan sidontaa. Lääkkeenmäärämisoikeuden omaavat hoitajat voivat myös määrätä reseptejä rajoitetusti. Hoitajilla on päivystyksessä aina mahdollisuus myös lääkärin konsultaatioon.
Sairaanhoitopiirissä kirjataan tänä vuonna jo kuutisentuhatta päivystyksen hoitajavastaanottokäyntiä, mikä on 60 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
– Hoitajatoimintaa lisättiin vuoden alusta meillä merkittävästi, ja se on saanut hyvän vastaanoton. Hyvää palautetta tulee puolin ja toisin, sekä potilailta että hoitajilta, Tuukkanen toteaa.
Uusi päivystysasetus myös keskittää ympärivuorokautista terveydenhuollon päivystystä isompiin yksiköihin. Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ympärivuorokautinen päivystys on keskitetty Jyväskylään jo vuonna 2002.