Influenssarokotetta on otettu enemmän kuin vuosiin. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että rokote ei annakaan täyttä suojaa jo nyt koko maassa jylläävää H3N2-virusta vastaan, koska virus on muuntunut.
– Virus on muuntunut edellisestä influenssakaudesta. Ja koska virus on muuntunut, niin tämänvuotinen rokote ei suojaa yhtä hyvin sitä vastaan kuin olisi toivottu, sanoo ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.
Nyt kuitenkin arvioidaan, että vaikka rokotteen antama suoja ei ole täydellinen, se voi lieventää taudin oireita.
– Tällä hetkellä arvio on, että rokotuksesta voisi olla hyötyä sillä tavalla että se lieventää tautia, mutta yksityiskohtaista tietoa siitä ei ole.
Epidemian leviämisen kannaltakin on hyvä asia, että influenssarokote on ollut suosittu.
– On ilman muuta hyvä asia epidemian kannalta, että rokotetta on otettu niin paljon.
Rokotteen voi ottaa vieläkin.
Riskiryhminen pitäisi aloittaa viruslääkitys heti taudin iskettyä
Riskiryhmille, kuten astmaatikoille, pikkulapsille ja vanhuksille H3N2 -virus voi aiheuttaa vakavan, hengenvaarallisenkin taudin.
– Edellisten kausien perusteella voidaan arvioida, että nimenomaan tähän H3N2 -virukseen liittyy aika paljon vakavia sairastumisia.
Koska rokotteen tehosta ei ole täyttä varmuutta, THL kehottaa riskiryhmiin kuuluvia aloittamaan mahdollisimman pian influenssalääkityksen, jos tauti iskee. Terveyskeskuksessa voidaan ottaa nielusta tai nenästä näyte ja tehdä pikatesti ja varmistua siitä, että kyse on influenssasta, eikä tavallisesta flunssasta.
– Nimenomaan riskiryhmien kannattaa tosiaan harkita ja käyttää lääkitystä influenssan yhteydessä.
– Lääkitys pitää aloittaa varhain oireiden alettua. Se olisi hyvä aloittaa kahden vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta.
– Tämänhetkisten tietojen mukaan oseltamiviiri, jonka kauppanimi on Tamiflu, tehoaa näihin tällä hetkellä kiertäviin viruksiin.
Vielä ei ole täyttä varmuutta siitä tuleeko H3N2 virus olemaan vallitseva epidemian aiheuttaja. THL:n ylilääkäri Markku Kuusi pitää varmana, että myös sikainfluenssavirusta, H1N1-virusta tullaan tapaamaan myös Suomessa. Toistaiseksi sitä ei ole juurikaan liikkunut.
Tammikuussa vilkkaimmat influenssaviikot
Infuenssaepidemia on alkanut tavanomaista aiemmin.
– Kyllä sairastumisia tulee nyt kyllä varmasti olemaan runsaasti koko maassa.
– Näyttää siltä, että influenssa on levinnyt maantieteellisesti ihan etelästä pohjoiseen ja ne vilkkaimmat viikot tulee olemaan tässä ihan tammikuun aikana, Markku Kuusi arvelee.
Jos viime vuonna on sairastanut influenssan, jonka on aiheuttanut H3N2, saattaa sekin lieventää oireita, mutta muuntunut virus saattaa siis aiheuttaa kuitenkin taudin.
– Jos on H3N2-viruksen aiheuttaman taudin sairastanut viime kaudella, niin silloin se suojaa ainakin osittain myös tältä uudelta virukselta.
Vielä on mahdotonta arvioida kuinka paha epidemia kokonaisuudessaan tulee olemaan.